Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Framtidens mat

I flera år har en del människor förväntat sig att matens framtid kommer att bli mycket högteknologisk, det vill säga sci-fi mat. Till exempel kommer maten att produceras i laboratorier eller odlas i jätte bassänger i laboratorium. Detta var en favorit science fictionfantasi under 1900-talet. Tanken var att denna massiva industriella produktion av mat skulle förse de flesta med sina dagliga måltider. Småskaliga gårdar skulle nästan helt elimineras.

Vissa författare gick så långt att de spekulerade att maten i framtiden skulle bestå av tabletter och en hel måltid kunde placeras i en liten behållare såsom en tändsticksask. Andra författare trodde att mat skulle uttorkade för att inte ta upp mycket utrymme på rymdstationer eller rymdskepp. På så sätt kunde astronauterna bara behöva tillsätta lite vatten för att göra en näringsrik middag. Och uppenbarligen tänker ingen särskilt mycket på smaken och konsistensen av sådana måltider.

Tillbaka till framtiden

Nu har denna framtid delvis gått i uppfyllelse. Otroligt nog finns det jordbruks högskolor i Nordamerika som för närvarande är involverade i utvecklingen av denna science fiction mat. Cellulärt jordbruk är praxis av att odla stora mängder djurceller, ofta muskelceller från kor och grisar, genom att odla dem i bassänger. Förmodligen kommer detta laboratorium odlad kött att använda en bråkdel av mark, vatten och antibiotika som används i modern industriell jordbruksmetod.

Växtbaserade köttersättare har funnits i flera decennier men de blir mer populära och mångsidigare. Nu efterliknar de inte bara konventionellt kött som imiterat kött av soja. Nu finns det veganska versioner av fisk, kyckling och korv. Torkad mjölbagge, tillsammans med andra insekter och alger, är en annan möjlig alternativ matkälla. Nu finns det även en mjölbaggehamburgare som säljs i Schweiz.

Framåt till det förflutna

Framåt till det förflutna

Växtrotation, kompletterande plantering och användning av naturgödsel snarare än konstgödsel, är alla gamla metoder som används i traditionellt jordbruk. Under 1900-talet avvisades många av dessa traditionella metoder till förmån för industriellt jordbruk. Men kanske avvisades de för snabbt och kunde anpassas till livsmedelsproduktionen från 2000-talet?

Medan några av de största nordamerikanska jordbruks högskolor undersöker cellulärt jordbruk, har EU-länderna tagit ett annat tillvägagångssätt. EU: s Farm to Fork (jordbruk till bord) strategi förespråkar växtbaserad kost. Idealet är att skydda den naturliga miljön och bevara den biologiska mångfalden samtidigt som man producerar näringsrik mat från växter och djur.

Framtida kost kommer troligen att innehålla mycket mer växtprotein snarare än animaliskt protein. Med en varierad diet är växtproteiner lika näringsrika som animaliska proteiner. Människor har ätit bönor och ärtor som en grundpelare i sin kost i tusentals år. De gamla romerska gladiatorerna levde faktiskt på ärtgröt. Dessutom behöver inte en växtbaserad diet vara vegan. Det är bara partiskt till förmån för växtmat. Så en gryta med linser, grönsaker och köttbitar kan ingå som en del av den. Sverige har en av de mest etiska och hållbara jordbruk sektorerna i världen. Det finns dock mer som kan göras för att göra det mer hållbart. Som en del av det kommer växtbaserade proteiner nästan säkert att spela en större roll i människors kost i en nära framtid.

Comments are closed.