Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Klassiska finska rätter

Finland är inte ett land som är internationellt känt för sin mat men en del menar att det håller på att förändras. Intresset för det genuina, enkla och kanske till och med lite vardagliga, trista ökar – att med simpla råvaror skapa något speciellt. Finlands geografiska läge har naturligtvis begränsat experimenterandet en aning – odlingssäsongen är kort. Men i ett land som består av 70% skog finns det definitivt potential. Bär och svamp är exempel på sådant som funnit sin självklara plats på de bättre restaurangerna i världen idag. Det finns de som menar att finländarna bara behöver bli lite mer stolta över sin mat och sina traditioner – att den tråkiga stämpeln lätt kan tvättas bort.

Rätterna man måste prova

Om man frågar en finländare om en klassisk finsk rätt svarar många Karelska piroger, karjalanpiirakka på finska. Denna pirog görs på råg och fyllningen består av risgrynsgröt eller potatismos, tillagad efter ett speciellt recept. På har man ett så kallat äggsmör som görs på mosade och hackade ägg, smör och salt. Den karelska pirogen är från början östersjöfinsk men efter andra världskriget anses den vara en traditionell finsk rätt.

En annan av de mest klassiska finska rätterna är Leverlåda, maksalaatikko på finska. Denna rätt har de flesta finländare någon slags (bra eller dålig) relation till. Lever blandas ihop med en risgröt och russin, detta värms länge i en “låda” i ugnen och avnjuts sedan med lingonsylt. En typisk rätt som många minns från barndomen.

Fisk som har bakats in i rågbröd, kalakukko, är en annan klassiker i Finland. Man använder oftast siklöja till denna rätt. Fisken och fläsk täcks av rågdeg och bakas i ugn i många timmar. Man har ofta kärnmjölk eller filmjölk till. Denna rätt kallas “världens äldsta konserv” och kan hålla i flera veckor.

Kaffeost, på finska leipäjuusto eller juustoleipä är något man äter till eller i kaffet. Kaffeosten görs på mjölk och löpe som man värmer upp och därefter låter stelna för att sedan grädda i ugn. Antingen lägger man den i bitar i kaffet eller så väljer man att äta den bredvid, då ofta med hjortronsylt. Kaffeosten är (inte helt förvånande) lik ostkaka i smaken.

Högtider och traditioner

julkvällsmat

Julafton firas den 24:e december även i Finland och julbordet är inte helt olikt det svenska. Man hittar sill, lax, lutfisk, köttbullar, julskinka och pepparkakor på det finländska julbordet. Olika typer av lådor (som till exempel ovan nämnda leverlåda, kålrotslåda och morotslåda) är dock vanligare i Finland än i Sverige. Även de karelska pirogerna serveras gärna på julbordet. Efter maten njuter man av en smördegskaka formad som ett hjärta med plommonmarmelad.

Den finska påsken bjuder ofta på lamm men det som verkligen är värt att nämna här är efterrätten “memma”. Memma görs på rågmjöl, malt och sirap och har en väldigt udda och karaktäristisk doft. Den är klibbig, mörkbrun och för tankarna till gröt. Memma äts kall tillsammans med grädde eller mjölk och eventuellt med lite socker på. Efterrätten kom till Finland från Ryssland på 1700-talet men man tror att den har persiskt ursprung då den liknar den persiska efterrätten samanu som äts vid nyåret för att fira våren. Det sägs att dessa två efterrätter smakar likadant.

Comments are closed.