Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Klassiska kinesiska rätter

De flesta i Europa är vana vid kinesisk matlagning som har anpassats för europeiska smaklökar. Dessutom är Kina ett stort land som består av många regioner, var och en med sin egen speciella ingredienser och favoriträtter. I allmänhet använder södra kinesisk matlagning ris oftare medan norr kinesisk matlagning föredrar nudlar och klimpar gjorde av vetemjöl. I det kinesiska köket finns det många vegetariska rätter också. Eftersom kött bara är en av flera ingredienser i de flesta kinesiska rätter, kan det utelämnas eller ersättas med tofu för ett vegetariskt alternativ. Plus torkade eller inlagda grönsaker är en vanlig sidorätt.

Några kända rätter

Pekinganka är ursprungligen från Peking men nu anses som en av Kinas nationella rätter. Pekinganka var ursprungligen en rätt gjord för det kejserliga hovet. Processen med att grilla ankan är mycket komplex även nu. Den rensade ankan kokas i kokande vatten i några minuter och hängs sedan till torkning. Detta hjälper till att göra huden krispig under tillagningen. Därefter glaseras ankan med en glasyr gjord av kryddor och socker sirap. Andens insida är marinerad med sojasås och mer kryddor. Sedan hängs ankan igen i flera dagar innan den slutligen rostas i ugnen.

Fläsk

Fläsk är mycket populärt i kinesisk matlagning eftersom många jordbrukarna på landsbygden uppfödde grisar förr i tiden. Stekt fläsk i sötsur sås är en storfavorit både i Kina och hos kinarestaurang i andra delar av världen. Tyvärr är såsen ofta lagat med för mycket sötma i västerländsk restaurang. Riktig sötsursås ska ha en balans smakerna emellan. Hongshao Rou är en grillad fläskrätt. Namnet betyder rödbrässerad fläskmage. Det är en berömd maträtt från Shanghai som är kokt med ingefära, aromatiska kryddor, vitlök, chilipeppar, sojasås, risvin och socker. Hainanese versionen är den mest kända variant.

Nu äts stekt ris för att det smakar gott men tidigare var det en vanlig mat hos de fattiga bönderna. Stekt ris var ursprungligen ett vanligt sätt att använda matrester. Gårdagens ris ångkokas och sedan wokade tillsammans med diverse grönsaker. Utöver vitlök och salladslök används vadsomhelst som är till hands.

Klimpar är en av Kinas mest populära rätter. Det finns tusentals sorter och nästan lika många fyllningar när man lagar dem. Klimpar kan fyllas med köttfärs, hackade grönsaker eller kokta ägg eller bönor, eller någon kombination. Dessutom kan de bakas, kokas, stekas, sjudas eller ångkokas. Några populära klimpar varianter är Jiǎozi som är stekt eller ångkokt. Bāozi heter en sorts stora ångkokta klimpa. Xiǎo lóng bāo klimpar är fylld med kött eller skaldjur med buljong. Shāomài är en sorts ångkokta klimpa fyllda med fläsk och räkor som har ofta rom eller svamp som garnering. Med Shāomài får fyllningen visas lite istället för att vara helt inneslutet i degen. Dim sum är den kantonesiska motsvarigheten till brunch och består av flera smårätter. Vanligtvis dricker man te med dim sum.

Det är vanlig att koka soppa med några stora klumpar som huvudingrediens. Den välkända wonton soppan är ett klassiskt exempel på detta. Soppan är lättlagat och kräver inte så många ingredienser. Såsen till den kan vara mild eller stark beroende på vilka kryddor som används.

Comments are closed.