Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Klassiska maträtter från Spanien

Det smakrika spanska köket har ett flertal klassiska rätter. Medelhavsdieten är vida känd, näringsfysiologer och läkare anser att matkulturen i landet är en av de mest hälsosamma i världen. Maträtter från Spanien går att avnjutas runt om på jordklotet eftersom upptäcktsresande från landet tog med sig matkulturen när de utforskade andra länder. Spansk mat förknippas med skaldjur, fisk, vitlök, lök, färska örter och paprika, speciellt längst den spanska kusten.

Den Iberiska halvön har invaderats många gånger av diverse folkslag som i sin tur har satt sin prägel på det spanska köket. Matinfluenser från folkslagen kelter, fenicier, romare, greker, morer och västgoter har satt sin prägel på både mat och dryck i Spanien.

Fenicierna och romarna planterade vinrankor, grekerna hade med sig honung, vete, oliver och olivolja. De klassiska spanska korvar och skinkor har sitt arv från det keltiska köket. Morerna från Arabien såg till att kryddor kom till landet, så som muskot, svartpeppar och kummin, samt att det spanska folket fick upp ögonen för sötsaker som de också tog med sig. Från början kom apelsinerna från Kina och kom till landet via portugiserna.

Paella

Paella är ordet som från början var en beskrivning av den panna som den klassiska risrätten tillagas i. En traditionell paella är som den svenska pyttipannan, en blandning av varierande ingredienser som det lokala folket srunt staden Valencia hade tillgång till. I den ursprungliga paellan användes det kanin, kyckling och grönsaker som odlas utanför staden. Den spanska husmanskosten paella började tillagas under 700-talet, men det var först under slutet av 1700-talet som maträtten blev nämnd i en text. Paella räknas som en av Spaniens nationalrätter. 

Tapas

Tapas är ett flertal smårätter som antingen serveras som förrätt, tilltugg eller istället för en middag. Smårätterna kan bestå av flera olika ingredienser, allt från gambas och fyllda oliver till minihamburgare, röror och ost med anjovis. Tapasrätterna kan serveras både kalla och varma. Är man ett sällskap på en tapasrestaurang beställs oftast ett flertal olika tapas som alla kan smaka och njuta av.

Tortilla de Patata

Tortilla de Patata

Tortilla de Patata är en omelett från Spanien med riven potatis och ägg, kan också innehålla lök. Potatisomeletten har anor från 1817 och har sina rötter ifrån Navarra-regionen. Det finns självklart olika varianter på omeletten, men innehåller alltid potatis. Omeletten steks på svag värmen tills potatisen är tillagad och är cirka fem centimeter tjock, naturligtvis kan tjockleken variera. Tortilla de Patata går att äta varm eller kall, bara som den är eller ha något kött, pålägg eller annat till. Omeletten äts till frukost, lunch och middag. Det att köpa tillagade omeletter i de flesta matvaruaffärer.

Migas

Huvudingrediensen i maträtten Migas är bröd bakat på vete. Helst ska brödet vara knaprigt och torrt. Vissa påstår att brödet ska helst vara fyra dagar gammalt för att maträtten ska bli så bra som möjligt. Migas är en klassisk spansk frukosträtt och sägs ha anor ända tillbaka till stenåldern. Rätten tillagas och serveras på olika sätt beroende vart i Spanien Migas tillagas. Basen är dock densamma med vitt bröd, vitlök, olivolja och chorizo. Brödet får ligga och bli mjukt i saltvatten, för att sedan stekas i oljan tillsammans med vitlök och korv på svag värmen tills brödet har blivit sprött. 

Comments are closed.