Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Klassiska svenska rätter

Italien förknippas med pizza och pasta, Mexico med tacos, Grekland med gyros, Japan med sushi, men vilka maträtter förknippas med Sverige?

Den frågan är för många inte lika självklar, och inte lika lätt att svara på. För många går tankarna tillbaka till våra klassiska svenska rätter, den sorten som räknas till husmanskost, och som de flesta av oss har ätit, oberoende av vilken generation vi är födda i. Enligt vissa, är följande ett exempel på dessa.

En blandning av sött och salt

Bruna bönor som tillagas med den sura ättikan och med den söta sirapen, är för många en klassiker på bordet. Den är enkel att tillaga, då den innebär att man helt enkelt kokar bruna bönor och sedan smaksätter den med ättika, sirap och potatismjöl. Servera med stekt fläsk, och man har en svensk klassiker med sött och salt färdigt på bordet!

Barnens favorit

En maträtt som nästan alltid går hem med barn, är stuvade makaroner med falukorv. Falukorven kan antingen tillagas hel i ugnen, eller skivas upp och stekas i pannan. Makaronerna kokar man först som vanligt i vatten, och kokar dem sedan de sista minuterna i mjölk. Servera det som det är, eller ställ fram en burk med sockerfri ketchup som tillbehör.

Den nyttiga pannkakan

Raggmunkar anses enligt flera vara en form av nyttigare pannkaka, eller en matigare pannkaka. Precis som pannkakan innehåller den mjöl, ägg och mjölk, men smeten gästas av riven potatis. De flesta äter raggmunkar med lingonsylt, men de går även med fördel att servera med en kålsallad eller med stekt fläsk. Om man vill att de ska gå hem hos barnen, kan de serveras med en sötare sylt eller med smält smör.

Den grovkorniga korven

Isterband är en klassiker på julbordet, och kommer från Småland. Det är en form av korv som innehåller fläskkött, samt korngryn och potatis. Det traditionella sättet att tillaga isterband var att hänga den över den öppna spisen, och låta den torka. På så sätt bildades naturliga mjölksyrabakterier, vilket gav korven dess syrliga smak. Nuförtiden tillsätts syran i korven, och det går att köpa antingen torkad eller rökt isterband på affären. De serveras traditionellt med potatis och dillsås.

Pitepalten

Pitepalten

Palt och kroppkakor är två olika maträtter som påminner mycket om varandra. Kroppkakor kommer från den södra delen av Sverige, medan palten, som oftast kallas för pitepalten, kommer ifrån den norra. Kroppkakor består av kokt potatis, äggulor, potatismjöl och salt. De steks hela i en limpform, och skivas sedan upp i delar. Palt görs på rå potatis, med vetemjöl och salt, och kokas sedan i vatten. Båda har en kärna av stekt fläsk, och serveras gärna med smör och lingonsylt.

Ikea köttbullarna

Möjligtvis är det Ikea som har satt maträtten på den svenska kartan, men stekta köttbullar med potatismos har varit en klassiker i vårt avlånga land långt innan. Faktum är att receptet omnämns för första gången redan 1754. De serveras med en enkel brunsås och rårörda lingon. Med pulvermos och färdiga köttbullar behöver rätten inte ta mer än några minuter att förbereda, men de går även med fördel att laga från grunden. Den går hem hos både barn och vuxna, och lär bli en klassiker på matbordet under en lång tid framöver.

Comments are closed.