Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Asien del 3

Kvar av de geografiska områden i Asien är endast Sydvästasien, som även kallas för Mellanöstern vilket är en vanligare term i Europa och Amerika. Här finns länder som Iran, Irak, Syrien, Jordanien, Jemen, Qatar, Saudiarabien och Kuwait.

Sydvästasien

Sydvästasien

Sydvästasien

Det irakiska köket är mycket varierat beroende på de olika influenserna från andra länder i regionen. Influenser från Iran och Turkiet har påverkat det irakiska köket väldigt mycket. Ris, spannmål och bröd är ytterst vanliga måltidsingredienser. Även mycket grönsaker används och grytor görs ofta med lamm. Kryddor i det irakiska köket är bland annat persilja, kummin, kardemumma, ingefära, mynta och lime. I grannlandet Iran äts nästan alla måltider med ris, vilket inte är så vanligt i mellanöstern. Frukt, grönsaker, kött och fisk äts det mycket av. Skaldjur och fläskkött är mycket ovanligt och populära kryddor är saffran, kanel och kardemumma. Köttblandningar med ris fyller man grönsaker med och äter till sin måltid. Köttet på bordet är oftast lamm och efter maten är färsk frukt den vanliga efterrätten. Varmt sötat te är det man vanligtvis dricker till vardags, men mycket starkt kaffe i små mängder är också vanligt.  Ett av det bästa köket i mellanöstern sägs vara det libanesiska. Många av rätterna är baserade på korn, grönsaker och frukt och till det används en hel del yoghurt, aubergine, ärtor och bulgur. Specialiteter som Libanon är kända för är exempelvis baba ganoush. Detta är grillad aubergine, helst kolgrillad, med tahini, olivolja, citron och vitlök. Huvudrätter i det libanesiska köket innehåller oftast ris, fisk eller lamm.

Arabiska halvön

På den arabiska halvön ligger de asiatiska länderna Saudiarabien, Kuwait, Förenade Araberemiraten, Bahrain, Qatar, Oman och Jemen. Pitabrödet är basvaran i det saudiska köket. Ris, hummus, bulgur och linser är andra viktiga basvaror. Även här är det lamm och kyckling som står för huvuddelen av det kött som konsumeras. Många av de saudiska rätterna innehåller kött, ofta lamm. Det grillas på spett, kokas i grytor, eller är en ingrediens i andra rätter såsom deras egen sorts pizza som kallas aysh abu laham. Kaffe och te är det man dricker, alkohol finns inte eftersom det är förbjudet enligt islamisk lag. I Qatar är lamm och får det kött som serveras, också många sorters fisk och skaldjur finns här. Till många av dessa köttbaserade rätter serveras ris eller bulgur. Deras maträtt showarma påminner lite om en kebabrätt. Showarma är grillat lammkött eller kyckling som blandas med sallad och tahini. Denna blandning läggs sedan i ett bröd och serveras som den är. I just Jemen är kebab en vanlig rätt. Den serveras dock lite annorlunda än den kebab vi är vana vid, den serveras på spett istället för i bröd. En av nationalrätterna i Jemen är salta, en kryddig gryta med lamm, kikärtor, linser och koriander. Förutom lamm så äts det mycket skaldjur och fisk. Middagsdrycken te serveras ofta med mynta och kaffet kan smaksättas med ingefära. För de boende i Jemen är det olagligt att dricka alkohol men för turister finns det på vissa ställen tillgängligt. Asien med alla sina länder bjuder verkligen på en kavalkad av matkulturer och seder, det är en världsdel full med vitt skilda olika influenser.

Comments are closed.