Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Asiens länder del 1

Asien är den största och mest folkrika världsdelen på jorden. Asiens länder är 48 stycken till antalet och matkulturen inom Asien kan skilja sig rejält. Det man äter i Afghanistan eller Turkmenistan är inte i närheten av Indonesiens eller Sri Lankas matkultur. När man pratar om asiatisk mat så tänker dock de flesta på thailändsk, indisk och kinesisk mat. Asiens mat kännetecknas generellt av wokade grönsaker och orientaliska kryddor. Det asiatiska köket använder sig ofta av färska råvaror och asiatisk mat brukar vara nyttig då det innehåller bra källor till protein, inte så mycket fett samt att den innehåller mycket fibrer, kolhydrater och vitaminer och mineraler. I det asiatiska köket är grönsakerna en del av rätten, inte något som ligger på sidan av tallriken. Vill man dock förstå det asiatiska köket på en djupare nivå är det nödvändigt att dela upp Asien i olika delar.

Centralasiens kök

Centralasiens kök

Centralasiens kök

I Centralasien ingår de forna sovjetiska centralasiatiska staterna. I Kazakstan har maten en stor betoning på sina traditionella nomadiska rötter. Maträtterna är oftast baserade på kött, mjölkprodukter och bröd. Besbarmak ä nationalrätten och består av bitar med kokt kött som serveras med pastaplattor. Te är en mycket vanlig dryck och en speciell dryck som sägs hela olika krämpor kallas för kumys. Det är hästmjölk som syras till en milt alkoholhaltig dryck. Uzbekistan delar mycket av Kazakstans kök med fyllda köttknyten och grillspett som består av fårkött. I Tadjikistan är också får en vanlig rätt och i detta bergiga land är köket anpassat för att resurserna ska hålla. Kött och grönsaker är det vanliga här. Mongoliets kök är mycket intressant, speciellt då man inte tagit intryck av andra kulturer utan håller fast vid gamla nomadiska traditioner med främst blandningar av kött och mjöl. Nöt och fårkött är det man främst tillagar. En speciell rätt är Boodog. Detta är helgrillad get. Ben och inälvor tas ut genom halsen och sedan fylls geten med glödheta stenar och tillagas från insidan. I den tibetanska matkulturen är basen tsampa, rostat kornmjöl som blandas med smörte. Smörte är i sin tur svart te som blandas med jaksmör. Just jaken är viktig för tibetanerna. Den ger dem kött, mjölk, ost och smör. Grönsaker har varit svårt att odla här på grund av den höga höjden och idag odlas grönsaker i växthus och importeras från Kina.

Östasiens kök

Japan har här haft betydelse för andra länders matkultur, speciellt där Taiwan tagit stort intryck från Japan. Det japanska köket är spännande och ansett som ett av världens främsta kök och även det mest hälsosamma köket. Vitt ris dominerar då alla rätter i princip serveras med ris. Grillat kött eller sashimi, rå fisk, är ett vanligt tillbehör till riset. Mycket mat från havet konsumeras. Den absolut populäraste drycken är grönt te. Sötsaker är det ont om här inom japansk matlagning, istället för de efterrätter vi är vana vid serveras färsk frukt. Det koreanska köket har mycket gemensamt med det japanska då det består av ris, nudlar, tofu, grönsaker och kött. Det kinesiska köket är ansedd som ett av de rikaste och mest mångfacetterade kulinariska arven i världen. Huvudrätten består ofta av nudlar, ris eller ångade bönor. Sedan kommer grönsaker, kött eller fisk och avslutningen blir en soppa. Riset är den huvudsakliga ingrediensen. Mycket grönsaksrätter förekommer, däremot förekommer sällan efterrätter. Kalla drycker dricks inte till maten då de anses dåliga för matsmältningen utan varmt te eller varmt vatten är det man dricker till sin måltid. De kinesiska maträtterna är oftast mycket hälsosamma och innehåller inte mycket fett och inte så mycket kalorier.

Comments are closed.