Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Asiens länder del 2

I Sydostasien finns bland annat det som vi är vana vid att kalla asiatisk mat, nämligen det thailändska köket, men även exempelvis det vietnamesiska köket. I det som kallas Sydasien finns bland annat länderna Indien och Pakistan, matkulturer som också är relativt vanligt här i våran del av världen.

Sydostasiens kök

Sydostasiens kök

Sydostasiens kök

Det thailändska köket omnämns ofta som ett av världens bästa. En anledning till detta sägs vara dess variation av olika rätter baserade på varierande kryddblandningar och att maten innehåller mycket färska ingredienser. Som i flertalet andra asiatiska länder är ris huvudingrediensen. Den thailändska maten är ofta kryddstark och här äts allt från fågel, fläsk, fisk och nötkött. För att få den karaktäristiska thailändska matdoften och smaken används limejuice, citrongräs och färsk koriander. I Vietnam är också huvudingrediensen ris. Mattraditionerna här är en blandning av vietnamesiska, kinesiska och franska traditioner. Det som allra oftast serveras till riset är fisk och skaldjur. Räkor, bläckfisk, krabba och olika sorters fisk avnjuts i soppor, grytor, wokar, risrätter. Man grillar dem, bakar dem och rullar in dem i rispappersrullar, variationerna är många. Kött som fläsk och nöt används försiktigt och oftast som en smaksättare. Det kött som äts mest av är kyckling och fläsk. Kål, vitlök, morötter, paprika, bambu, selleri och svamp är grönsaker som är vanliga här. Fisksås och räksås är ett måste till många vietnamesiska rätter. Köket i Singapore är väldigt varierat på grund av en stor etnisk blandning i befolkningen. Här finns influenser från Kina, Indien, Indonesien och även västvärlden. Det populäraste köket här är ändå det malajiska köket. Här används mycket och kokosmjölk tillsammans med grönsaker, fisk, biff och räkor. Detta serveras självklart till ris. Sydostasiens kök har en hel del likheter med varandra, det som oftast skiljer sig länderna åt är användningen av kött, och vilket sorts kött som är vanligast att konsumera.

Sydasiens kök

Sydasien kallas även ibland för Indiska halvön. I Indien delas ofta landet upp i två matregioner, den södra och den norra delen. I norra Indien konsumeras mycket kyckling och lamm, men inte tillsammans med ris utan istället äts mycket bröd. Maten är stark och för att lindra det starka dricks svalkande yoghurtdrycker till maten. I södra Indien är maten mycket kryddig. Att maten serveras på palmblad är vanligt, ofta tillsammans med vegetariska röror och med ris. Kyckling, cashewnötter, tomat, citron, ingefära och koriander bildar tillsammans den indiska specialiteten Tikka Masala. En stor del av befolkningen äter inte kött så här finns mycket vegetariska rätter. I Bangladesh äts mycket ris och fisk. I vattnen i Bangladesh fångas hummer, räkor och kräftor vilket ofta hamnar på tallrikarna. Vid särskilda tillfällen serveras kött, annars består rätterna vanligtvis av ris med stekta grönsaker och möjligtvis en linssoppa. I Pakistan är maten väldigt varierande och har sitt ursprung i Afghanistan, Turkiet eller Iran. Kött konsumeras ofta och mycket, men även grönsaker och bönor är en viktig del av det pakistanska köket. Köttet består oftast av lamm och får då religiösa förbud hindrar muslimerna från att äta fläskkött och hinduerna från att äta nötkött. Moghulmaten är omtyckt i Pakistan och består av grillad mat som grillspett och kotletter. Sydasiens kök är sammanfattningsvis ganska varierande, med allt från huvuddelen vegetarisk mat till huvuddelen kötträtter.

Comments are closed.