Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Centralafrika, Östafrika och Södra Afrika

I dessa tre afrikanska regionerna så förvånas man lite över de stora skillnaderna. I Centralafrika är matlagningen och det kulinariska köket relativt opåverkat från andra områden. I Östafrika är köket varierande beroende på område och har dessutom påverkats av flera utomstående folkslags kök, bland annat arabernas, britternas, portugisernas och indiernas. Södra Afrika tar denna blandning av världens kök till nästa nivå. Här blandas afrikanska kök med indiska, malaysiska, kinesiska och europeiska kök.

Centralafrika

Centralafrika består oftast av nio länder, ibland räknas även andra länder hit, men enligt FN:s statistikorgan UNstats, vilket är väl spridd, består Centralafrika av nio länder. Här finns länder som Angola, Tchad, Kamerun och ögruppen São Tomé och Príncipe. I denna del av Afrika är matbananen och kassava en stor del av i matlagningen. Ofta serveras dessa tillsammans med köttgrytor på nötkött eller kyckling. Dock finns det mindre vanliga köttingredienser i grytorna i vissa delar av regionerna. Dessa kan vara vårtsvin, apa, antilop och krokodil, men dessa är som sagt ovanliga men de förekommer. Det centralafrikanska köket är fortfarande mestadels traditionellt, men med slavhandeln under 1500-talet introducerades maniok, jordnötter och chilipeppar som haft stor påverkan i köken i regionen. Men själva tillagningsmetoderna påverkades inte.

Östafrika

I Östafrika, med länder som Etiopien, Eritrea och Uganda, varierar köket en hel del beroende vart i regionen man befinner sig. Savannen bebos av folk med boskap och här är köket skilt från resten av regionen då man inte använder köttprodukter. Det har att göra med gamla seder då djuren ansågs som en slags valuta och därför åts de inte upp. Detta hänger kvar idag, men mjölk och blod från djuren används ibland i matlagningen men inte själva köttet. I andra delar av regionen äts det dock kött, gärna tillsammans med ugali, vilket är en slags tjock majsgröt. Etiopien är ett matland som sticker ut och faktiskt är känt världen över för sina maträtter. Här äts mycket kryddiga grytor, antingen vegetariska eller med kött. Till grytan är det pannkaksliknande surdegsbrödet injera ett naturligt inslag. Brödet används nämligen som bestick, man bryter av en bit och plockar upp en skopa av grytan och äter sedan upp både sitt ”bestick” och grytan. Här finns även vinet tej, som ibland dricks till maten och är ett sorts honungsvin.

Södra Afrika

köttfärsmat

köttfärsmat

I södra Afrika med sina länder Sydafrika, Lesotho, Namibia, Botswana och Swaziland, är basingredienserna köttprodukter, kyckling, vete, färska frukter och grönsaker. Köttet består av allt från nötkött, lamm, hjort, struts och impala. Man äter även mycket från havet såsom räkor, tonfisk och bläckfisk. Köken i Sydafrika är många då så mycket olika folkslag lämnat bestående intryck genom historien. Exempel på traditionell mat är bobotie, vilket är en gratäng med köttfärs, russin och äpplen. Gratängen serveras sedan med ris. Biltong påminner om beef jerky och annat man känner igen är grillspetten, korven och ölen som man sköljer ner maten med. Detta är direkt influerat av amerikanerna och även amerikanska snabbmatskedjor har börjat få fäste i Sydafrika. Även indisk snabbmat är populärt här.

Comments are closed.