Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Centralamerika

Centralamerika med Mexiko tillhör egentligen Nordamerika där USA och Kanada ingår. Centralamerika är den smala landremsa som förbinder de två världsdelarna Nord- och Sydamerika. Här återfinns länder som Mexiko, Costa Rica, Guatemala, Panama och Honduras. Med sin närhet till havet är både fisk och skaldjur av olika slag populärt i Centralamerikas länder. Till detta serveras ris, bönor och grönsaker. Här finns även ett stort utbud av frukter som kokosnöt, ananas, papaya mango och banan som ofta ingår i desserter av olika slag.

Mexiko

Mexikos mat känns igen över hela världen. Chili con carne, tacos, nachos och guacamole är det som vi i Europa och övriga världen förknippar starkt med Mexiko. Dessa mexikanska maträtter har, som så ofta i alla länder, sitt ursprung även i andra delar av regionen och har påverkats av andra kulturer i landets närhet. Ett bra exempel på det är tamales som görs av majsdeg och fylls med kött och chilisås och lindas in i ett bananblad. Många förknippar tamales med Mexiko, vilket inte är fel, det är en populär maträtt i Mexiko, men tamalen har sitt ursprung i Sydamerikas länder. Mexiko har också ett par ölsorter som exempelvis Corona som säljs över hela världen. Dock är det i spritväg tequilan som förknippas allra mest med Mexiko.

Costa Rica och Guatemala

Costa Rica och Guatemala

Costa Rica och Guatemala

I Costa Rica utgör den inhemska traditionella matkulturen tillsammans med kulinariska traditioner från Afrika, Italien, Frankrike, Kina och Spanien en spännande blandning. Här äts mycket bönor och kryddat ris till både frukost, lunch och middag. Till frukosten serveras bönorna och det kryddade riset med lök, ägg, gräddfil och majstortillas. Till middag byter man ut löken och äggen mot kött som fläsk, biff eller kyckling. Köket i Guatemala är inte känt alls, vilket till stor del beror på att det ofta överskuggas av sin internationellt kända granne Mexiko. Maten i Guatemala är likt den man äter i Costa Rica. Ris och bönor tillsammans med olika tillbehör beroende på vilken tid på dygnet det är dominerar det guatemalanska köket. Man har dock även en annan populär rätt med ett långt namn; pechuga de pollo al coco con salsa de mango verde. Det är kycklingbröst i kokosnöt – och mangosås. Till efterrätt äts mycket glass med tropiska smaker och en favorit är bitar av kassava stekta i honungssirap.

Panama och Honduras

I Panama är också ris och bönor vanliga ingredienser, men utgör inte alltför ofta själva huvuddelen av en rätt. Här är maten kryddig och ofta i form av soppor och grytor på exempelvis kyckling. Empanadas med ost och kött och kryddiga pajer är även det vanliga inslag i panamanska köket. Även när det kommer till fisk är maträtterna kryddiga. Ett exempel är ceviche som är fisk som blivit marinerat i limejuice, lök och chilifrukt. I Honduras är tamales populärt, så pass att det finns mer än tjugo olika sorter av maträtten. Skaldjur tillsammans med ris, pumpa och kassava är en vanlig rätt på middagsbordet. Fisken marineras på samma sätt som i Panama och grillas sedan. Tortillas och enchiladas är också vanliga maträtter.

Comments are closed.