Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Europa

Det europeiska köket skiljer sig självklart från vart i Europa man befinner sig, men det finns dock några gemensamma nämnare som särskiljer europeisk matkultur från exempelvis det asiatiska. I Europa är vetemjöl den största källan till stärkelse och även klimpar, pasta och bakverk av alla slag. I det europeiska köket har även köttet en mycket stor roll och utgör en väsentligt större del av maträtten. I vissa delar av Europa har även såser en självklar roll i köket. Det europeiska köket delas lättast in i fyra olika delar vilket är Medelhavsköket, Västeuropa, Östeuropa och det nordiska köket.

Medelhavsköket

Medelhavsköket

Medelhavsköket

De länder man berör när man pratar om medelhavsköket är bland annat Grekland, Cypern och Malta. I medelhavsköket är det vanligt med fisk, grönsaker, frukter, baljväxter, nötter och potatis och det har ofta pekats ut som en mycket nyttig matkultur. I maten ingår mycket olivolja och grönsaker och det är detta, tillsammans med att maträtterna innehåller mycket antioxidanter, som gör maten så nyttig. Grönsaker som gärna används är oliver, vitlök och tomater. Detta gärna i en sallad tillsammans med balsamvinäger och fårost eller getost. I medelhavsköket är lamm mycket mer vanligt än i andra europeiska kök. Det grekiska köket förknippas gärna med olivolja, örter och böner, ärter och linser och självklart med tzatziki. I det grekiska köket används färska ingredienser och till sitt förfogande har man ett rikt utbud på råvaror som odlas i Grekland. I princip alla grekiska maträtter används olivolja, vilket även den kommer ifrån en lokal råvara, oliver. Att doppa lite krispigt bröd i olivolja är också ett populärt snacks så olivolja används till mer än bara matlagning. Lokalt odlade grönsaker och frukter som man har till sitt förfogande är tomater, lök, vitlök, körsbär, aprikoser, spenat och jordärtskocka. I Grekland äts inte så mycket kött utan det är mer fisk och skaldjur som står på bordet.

Västeuropa

I Västeuropa där länder som Belgien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna ingår är maträtter ofta inspirerade av varandra och därför kan det belgiska köket påminna mycket om det franska och nederländska köket till exempel. Rätterna här är ofta milda och ganska feta, något som beror på att både grädde och smör används mycket i matlagningen. I Storbritannien, som även räknas till Västeuropa är fish and chips vanligt men även i Belgien har man sin motsvarighet till detta som då heter moules frites. Det är kokta musslor och friterad potatis som serveras med tillbehör i separata kärl. Tillbehören består ofta av bröd, majonnäs och salt.

Det nordiska köket

Den traditionella nordiska maten är säsongsbetonad på grund av vårat klimat. Det kan handla om att använda svamp och bär på hösten och mer kött på vintern. Norge, Sverige och Finland är väldigt avlånga länder vilket får till följd att de regionala skillnaderna kan vara mycket stora. I norr äts det mer viltkött än i de södra delarna där man istället äter mer nötkött och fläskkött. Även kyckling är populärt. Bland delar av den yngre befolkningen märks en trend mot mer skräpmat, det som dock är intressant att det går lätt att dela in vilka grupper av de yngre som står för denna ökning. Man hör ofta talas om att medvetenheten om vår hälsa blir allt större och många yngre lever nyttigare idag än vad yngre gjort förr. Det stämmer överlag, men samtidigt har en spelkultur bland framförallt de yngre växt fram under det senaste decenniet. Det anordnas LAN-partyn där man sitter och spelar realityspel hela nätterna och folk sitter även hemma och spelar tv-spel, spelar om pengar eller spelar datorspel tillsammans med andra online. Det är denna spelande grupp som står för ökningen av skräpmat bland yngre. Vare sig man spelar World of Warcraft på ett LAN, sitter hemma och spelar på Pokerstarscasino eller spelar Call of Duty på dator eller konsol så är det ofta så att man blir lätt lite uppslukad av det man håller på med och tiden rinner iväg vilket i sin tur innebär att man gärna ringer efter snabbmat. Snabbmat i Europa behöver dock inte enbart vara pizza, kebab och hamburgare utan allt fler restauranger har idag hemkörning vilket innebär att på många platser går det även att ringa hem en sushi eller thai-mat.

Östeuropa

Det östeuropeiska köket omfattar många olika matkulturer som påverkas starkt av klimatet. Dock finns det likheter i vissa regioner. Vitryssland, Ukraina och Ryssland är exempel på länder där man har mycket gemensamt när det kommer till matkultur. I det ukrainska köket är man dock lite mer influerat av länder som Turkiet och Polen. Men gemensamt för denna region är att mycket fläskkött, grönsaker, svampar, örter och bär används i matlagningen. I Ryssland är kött av nöt, fläsk, får, fågel och vilt vanligt och serveras gärna med nudlar, grönsaker eller mat gjord på sädesslag. Köttpajer är även populärt. I andra östeuropeiska länder som exempelvis Albanien är många maträtter varianter på medelhavsmat och mat från mellanöstern. Köttpajer är även här vanligt.

Comments are closed.