Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Nordafrika och Västafrika

Afrika bjuder på en mängd specialiteter och olika sorters rätter. Då Afrika med dess öar motsvarar strax över 20 procent av jordens landmassa och har en befolkning på ungefär en miljard människor spridda i 55 olika länder så finns det mycket att upptäcka i matväg.

Nordafrika

Det nordafrikanska köket har genom århundradena blivit påverkade av bland annat köpmän, migranter och erövrare och mycket av de varor och kryddor som fördes till området för flera hundra år sedan är idag stapelvaror. Mycket av kryddorna kom med araberna. Det var de som introducerade invånarna i Nordafrika för kryddor som saffran, muskot, nejlika och kanel. Nordafrika är inte så stort räknat till antal länder vilket inneburit att de flesta nordafrikanska länder har maträtter som liknar varandra. Maten innehåller mycket kryddor och kan vara allt från väldigt mild till väldigt kryddstarkt. Grytor med mycket grönsaker och rätter med lamm eller kyckling är typisk vardagsmat. I de nordafrikanska länderna dricks mycket te och sött kaffe. Av de nordafrikanska länderna så är det, trots deras likheter, det marockanska köket som växt sig störst i andra världsdelar som exempelvis i Europa. I det marockanska köket är ett typiskt inslag att koka frukt tillsammans med kött, exempelvis kyckling tillsammans med aprikoser. Kryddor som kanel, kummin, gurkmeja och ingefära är mycket viktiga för den marockanska matlagningen.

Västafrika

fisk paj

fisk paj

I Västafrika sägs det att en maträtt som representerar regionen väl är fisk med stärkelse, kött och massor av kryddor. Ett typiskt baslivsmedel i den västafrikanska matkulturen är jams som odlas för sina stärkelserika rötter. Rötterna kan förvaras i drygt sex månader och är därför ett bra livsmedel att spara på tills regnperioden sätter igång. Stuvningar är vanligt att man tillagar, och många rätter består av lamm, get, kyckling och ägg. Basfödor består av bland annat fufu, banku och couscous, vilket serveras till soppor och grytor av olika slag, ofta med köttinnehåll. Fufu består av stärkelserika rötter som kokats, mortlats, vispats och sedan formats till en boll som man sedan äter med handen. Fufu görs vanligtvis på jams. Banku tillagas av majs och kassava och blandas med varmvatten tills man får en pastaliknande konsistens på bankun. Sedan serveras det med soppa eller gryta. Västafrika har en speciell krydda som blev populär i Europa från och med 1200-talet, nämligen paradiskorn. Det är en ört vars frön använts som en billigare ersättning för peppar, speciellt under medeltiden i Europa då peppar var mycket dyrt. Längs kusterna i regionen äts mycket fisk med stärkelse. Det sädesslag eller stärkelse som används är annorlunda från region till region och även från stam till stam. Majs är dock generellt mycket vanlig i alla regioner, det är både billigt och gör måltiderna vackra. Annat som äts över hela regionen är risrätter. Risrätterna är speciellt vanliga i det torra Sahelbältet som befinner sig strax söder om Sahara. Europa har haft väldigt liten influens på det västafrikanska köket genom åren men det Europa har bidragit med är chilin som europeiska utforskare introducerade i Afrika.

Comments are closed.