Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Oceanien del 1

Oceanien består av Australien, Nya Zeeland, Papa Nya Guinea och öar och ögrupper i Stilla havet som består av Fiji, Salomonöarna, Mikronesiens federerade stater, Kiribati, Marshallöarna, Nauru, Palau, Samoa, Tonga och Tuvalu.

Mat i Australien

Matkulturen i Australien är idag en blandning av matkulturer runt om i världen. Australien har dock sina specialiteter som kängurukött, emukött och så kallad bushmat vilket är den mat som aboriginerna lagat med hjälp av att använda Australiens naturliga tillgångar. Bushmat är dock inte särskilt vanligt men en rörelse för att ta tillvara på dessa gamla mattraditioner startades på 1980-talet. Men maträtter som känguru och emu har inte gått hem hos gourmeterna. Andra specialiteter är damper, ett bröd utan jäst som lagas över eld, och Lamingtons vilket är en chokladtoppad kub av sockerkaka som man rullar i kokos. I övrigt så är Australien ett land som man känner igen matmässigt. Det finns snabbmatskedjor över hela landet och brittiska traditioner lever kvar i matlagningen och pajer och fish and chips är en populär maträtt.

Mat i Australien

Mat i Australien

Mat i Nya Zeeland och Papa Nya Guinea

I Nya Zeeland konsumeras mycket lamm och nötkött men även här är brittiska traditioner starka så fish and chips är populärt här också. Matkulturen är karaktäriserad av sin fräschör och variation och förutom att vara inspirerat av europeiska, asiatiska, och de polynesiska köken så har även den inhemska befolkningen Maorierna haft en hel den påverkan på dagens kök i Nya Zeeland. Något som utmärker landet är nämligen den traditionella maoriska grillningsmetoden hangi. Hangi är en process som tar flera timmar där man fyller en grop med glödande stenar och sedan tillagar sitt nötkött, lamm eller skaldjur tillsammans med grönsaker. Nya Zeeland har blivit känt för sina viner och är bland de 30 största vinproducenterna i världen idag. I Papua Nya Guinea är köket mycket varierande och man använder mycket lokala råvaror. Exempel på dessa råvaror kan vara ananas, pawpaw, mango, passionsfrukt och bananer. Det traditionella köket i landet är baserat på rotfrukter som taro, kaukau, jams och fläskkött. Detta utgör en stor del av maten. Till skillnad från här i Sverige så är skaldjur som hummer och krabba mycket billigt och äts gärna i en rätt som lagats över öppen eld. Många rätter tillagas på det sättet, över en eld, ibland inslagna i blad eller direkt nedlagda i elden. Att tillaga maten i lergrytor är också vanligt, men tillagningsmetoderna börjar sakta att moderniseras och spisar och grillar är inte fortfarande en ovanlighet i landet. Man brukar dela upp maten i tre huvudgrupper vilka består av ätbara växter, kött och fisk samt basfödor. Detta är detsamma överallt dock skiljer det sig regionalt hur man använder huvudgrupperna. I en region kanske bara två av de används medans i en annan så blandar man alla tre i en gryta. Något man inte ofta hör när det gäller matkultur är konsumerandet av människokött. Nu är det inget som man äter fortfarande, men det var inte mer än 25 år sedan som människokött slutades ätas här. Vissa av invånarna kommer fortfarande ihåg hur det smakar och liknar det vid kycklingkött.

Comments are closed.