Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i Sydamerika

Sydamerikas olika kök är ett spännande ämne att gräva ner sig i. I områdena runt Amazonas är traditionerna väldigt starka, Peru har mycket influenser från inkariket och i södra delarna av Sydamerika är mat från havet det som dominerar. De två stora länderna, Argentina och Brasilien har båda en betydande matkultur. Chile, som breder ut sig över en stor del av Sydamerikas västkust, har med sitt läge vid havet mycket fisk och skaldjur i sin matlagning. Flera av länderna har rätter som blivit kända och uppskattade världen över, bland annat Argentinas salsa chimichurri, chorizo och den mycket populära empanadan. Generellt sett så är grillat kött en stor del av det sydamerikanska köket.

Brasilien oc Argentina

Brasilien är ett stort land, med många etniciteter och därmed flertalet olika lokala kök. Det innebär att den ena sidan av landet kanske aldrig hört talas om en viss sorts mat som de äter på den andra sidan av landet. Befolkningen är en blandning av infödda indianer, afrikaner, spanjorer, syrianer, asiater och många fler. Det är folkgrupper från alla delar av världen vilket alla rört om i den sydamerikanska matlagningen. Middagar i Brasilien kretsar dock oftast kring någon sort av kötträtt eller fisk och det är oftast grillat. Tillbehör till köttet varierar mellan ris och potatis med grönsaker och någon salsa eller sås. Den brasilianska nationalrätten är feijoada vilket är en blandning av fläskkött, bönor och mjöl gjort på rotknölen maniok. I Argentina är man känt för sitt nötkött som deras nationalrätt asado, vilket grillas över en öppen eld. Med Spanien och Italien delar man mycket i matväg. Korven chorizon är mycket populär vilket även italiensk mat som pizza och pasta också är. Nötkött är dock det som dominerar i landet och Argentina är de största konsumenterna i världen av nötkött med en konsumtion på ungefär 70 kilo nötkött per person varje år.

Chile och Peru

Chile och Peru

Chile och Peru

Mycket av matkulturen i Chile kommer från det spanska köket och europeiska länder som Italien och Frankrike. Men självklart finns även mycket inhemska traditioner där man använder mycket potatis, majs, pumpa, chili och bönor. För sina viner är man kända världen över och chilenarna dricker sitt vin utblandat med mineralvatten. I matväg är de mycket fisk och skaldjur som havsabborre, musslor, lax och ostron. Även i Chile äts det förutom havsmat en hel del grillat kött. Ett par maträtter som man känna igen är curanto och chupes. Curanto är en gryta med potatis, skaldjur och kött i form av fläsk, kyckling eller nöt. Chupes är också en gryta, men enbart med skaldjur. I Peru är köket otroligt olika, så pass att den anses som ett världens mest varierande kök. På grund av indianska arv och mycket invandrare från andra världsdelar som Europa, Afrika och Asien så är det peruanska köket en stor blandning av alla dessa olika smaker. Här finns papas rellenas, vilket är köttfärs och potatismos som friteras i olja. Smörgåsar äts med skinka och en kryddig sås, pumpabitar steks med kanel och kött från alpacka eller lamm saltas och torkas. I övrigt görs mat även av potatis oh skaldjur. Att det peruanska köket är mycket varierande märks väldigt tydligt.

Comments are closed.