Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Mat i USA och Kanada

USA och Kanada är två stora länder, som dessutom är grannländer, dock är det stora skillnader mellan matkulturen vilket beror just på storlekarna på länderna. Det som gjort ett tydligt avtryck i den amerikanska matkulturen är snabbmatskulturen.

Mat i USA

I södra USA är matkulturen starkt influerat av länder som Frankrike, Mexiko och afrikanska länder. Många associerar snabbmat som pizza och hamburgare med USA, vilket trots allt stämmer rätt bra, dock är dessa maträtters ursprung inte USA. Hamburgaren kommer till exempel från Tyskland och pizzan från Italien. Vanliga rätter i USA är friterad kyckling, osthamburgare, varmkorv och pannkakor. Regionala varieteter är spanska och mexikanska smaker i sydvästra USA, kreolska, franska och soul food i den djupa södern och i New England är man starkt influerat av Storbritanniens matkultur. På östkusten äts det mycket fisk och skaldjur medans man i mellanvästern föredrar att äta majs och nötkött istället. Termen soul food uppkom på 1960-talet men i södern använder man inte själva termen. För de är soul food lika med hemlagad mat som kyckling, korv, skaldjur, ris och okra. Rätter som inspirerats av söderns matkultur är bland annat friterad kyckling, jambalaya och kålsallad. Flera snabbmatskedjor, däribland Kentucky Fried Chicken (KFC), Popeye’s och Krispy Kreme har sitt ursprung i södern. På den internationella snabbmatsmarknaden har amerikanska kedjor som KFC, Burger King och McDonald’s tagit stor plats. Även sötsaker som kakor, muffins, bagels och amerikansk glass, som exempelvis Ben & Jerrys, har även de en framträdande plats utanför USA. Angående drycker så är öl den populäraste drycken i landet och kända sorter är Budweiser och Miller. Coca Cola, Pepsi, Kool Aid, Snapple och Root Beer dricks det också mycket av, och även dessa dryckesvaror är något som ofta går att hitta i de allra flesta länder utanför USA i varierande utsträckning.

Kanada

Kanada

Kanada

Även i Kanada så är de regionala skillnaderna stora, det är trots allt ett stort land. I den engelsktalande delen av Kanada är den traditionella maten präglat av de brittiska och amerikanska köken. I Quebec och andra delar av det fransktalande Kanada har fransk kokkonst påverkat matkulturen i större utsträckning, vilket är en förståelig utveckling. I västra Kanada har tysk, ukrainsk, polsk och skandinavisk matlagning påverkat matkulturen. I det arktiska Kanada är traditionell mat gås och viltkött som tillagas med inuitiska och indianska matlagningsmetoder, men det äts även mycket ren, hare, björn och rådjur. Även säl, val och räkor kan vara en del av en maträtt. Vid den kanadensiska kusten är matkulturen präglat av det brittiska och irländska köket och fisk, biff och fläsk är särskilt vanligt här. I det kanadensiska köket så används mycket lokala och färska råvaror. Alla har vi säkert hört talas om lönnsirap från Kanada. När våren kommer börjar tappandet av denna sirap från lönnträden och över hela landet hålls sedan festivaler med pannkaksfrukost och sirapen används till allt möjligt. Skillnaderna mot grannlandet USA är stora men man har dock en sak gemensamt, man älskar barbecues och allt från hamburgare till grönsaker grillas.

Comments are closed.