Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Varifrån kommer hamburgaren?

Nordkorea uppfann hamburgaren kunde man läsa i deras officiella tidningar på 1990 talet vilket troligtvis inte är sant även om det sägs att Djingis Khan och hans mannar på sin tid åt kött som låg och sadeln och värmdes upp där för att sedan ätits rått.

I det gamla romerska riket åt man också platta bröd med kött på och tillbehör som gurka och lök är det ganska troligt att dom använde då dom hade som vana att odla mycket grönsaker själva. Det pratas även om att den kan komma från dom Ryssland och dom baltiska staterna där det på hansatiden fanns en tradition att ta tillvara på bland annat oxkött från benen för att sedan steka det. Efter det trettioåriga kriget tog slut så började tyska sjömän att segla till öststatsländerna och som alla som var på resande fot tog man med sig en del saker man lärt sig från andra länder och vips så var den lokala varianten av kött skapad.

Varifrån kommer hamburgaren?

Varifrån kommer hamburgaren?

På 1800 talet emigrerade många från Tyskland och Europa till Amerika och med seglingen till den nya världen så togs kunskaper om olika kötträtter självklart med på båten och Hamburgerbiff serverades på oceanångarna som reste mellan New York och Hamburg i mitten på 1800 talet och det är nu vi börjar närma oss de versioner som gäller idag när man ställer sig frågan varifrån kommer hamburgaren. I USA blev denna biff mycket omtyckt under senare halvan på 1800 talet och såldes i regel tillsammans med en eller på en skiva av bröd och det finns i Amerika flera människor som nämns som den som uppfann den moderna hamburgaren som vi känner till idag. 1891 i Oklahoma var det första gången en hamburgare åts med traditionellt hamburgerbröd då Oscar Weber la sina biffar på sin hustrus hemmagjorda semlor, detta vart en stor framgång och skrev om tidningar på den tiden. Med jämna mellanrum under 1900 talets början blev det rapporterat om denna nymodighet och det har varit svårt att med säkerhet fastställa vem som verkligen var först med att göra den moderna burgaren men vi vet dock att någon gång på 1920 talet var den det årtionde som den började bli riktigt populär just i USA och därför är det väl inte helt fel att säga att den kommer därifrån även om namnet Hamburg-are antyder att dom emigrerande tyskarna hade ett finger med i spelet. Till Sverige kom hamburgaren under andra halvan på 1950 talet och den första gången en burgare kunde avsmakas var på H55 utställningen i Helsingborg och det var även där den första hamburgerbaren Burger-grill invigdes 1956. Men det var först på 1970 som snabbmaten i Sverige fick riktigt fotfäste och vi fick se flera hamburgerkedjor ploppa upp runt om i landet med främst McDonald’s i spetsen.  Tittar man tillbaka i tiden så ser man att dom flesta maträtter som vi känner till idag fanns på ett eller annat sätt förr i tiden och hamburgaren är inget undantag, den har bara utvecklats och förbättras genom åren för att passa bättre i vår tid och våra smakpreferenser som vi har nu.

Comments are closed.