Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Varifrån kommer köttbullen?

Det finns en hel del maträtter som vi i Sverige betraktar som typiskt svenska och en av dom är just köttbullar som har blivit en tradition på många svenska julbord bland annat men frågan är dom denna bit av kött verkligen är svensk från början?

Köttbullens historia

Köttbullar är verkligen något som inte bara vi i Sverige tycker är svenskt utan ofta när jag är utomlands och träffar på människor säger dom ofta när jag kommer ifrån Sverige, aha landet där vikingarna, pippi och köttbullar kommer ifrån. Kanske kan vi tacka Ingmar Kamprad för detta då hans mycket framgångsrika firma IKEA, som förresten många också nämner, har lanserat just köttbullar på sin restaurangmeny sedan många år tillbaka. Om vi tittar på vår svenska litteratur så nämns köttbullar för första gången i Kajsa Wargs kokbok 1755 men innan det så fanns det något som hette frikadeller och som kan beskrivas vara som en köttbulle men i stället för att steka dom så kokades dom som en soppa smaksatt med buljong, denna maträtt nämns från någon gång omkring 1650.

Köttbullens historia

Köttbullens historia

Det sägs att i England serverades köttbullar på medeltiden vid Richard den II hov och andra källor säger att den introducerades någon gång på 1700 talet här i Sverige efter att Karl den XII återkommit hem efter en av sina resor till Istanbul som då var en del av det osmanska riket. Enligt dom få uppgifter som fanns användes inte köttbullen som en maträtt av Karl utan istället som ett tilltugg till kaffet, vilket låter för mina smaklökar ganska äckligt men kanske värt att prova för att vara säker. Efter att Karl förlorat slaget vid Poltava flydde han till det osmanska riket men köttbullen kom att stanna i Sverige och snart blev den en given del i den svenska husmanskosten bland folket i överklassen eftersom den var antar jag relativt dyr men senare blev den ett vanligt inslag även bland övriga klasser eftersom den var enkel att tillaga och spridningen gick snabbt över hela landet och blev en självklar del av den svenska husmanskosten. Köttbullen har utvecklats en hel del sen dess och idag kan man hitta den i flera olika skepnader i form av vilket kött som används och flera olika smaker och numera har vi även tillsatt lök i bullarna och jag tror att många tagit bort muskoten som var en av ursprungsingredienserna. Om historien om kung Karl XII är verkligen sann eller inte är ganska svårt att veta säkert men vi vet dock att köttbullar finns med i kokböcker från Bagdads 1700 tal och vi vet också att det var vanligt bland folk som reste omkring på den tiden att ta med sig olika maträtter, kryddor med mera så det är inte omöjligt att det är sant. Vår svenska tradition med köttbullar på julbordet kommer från gång på 1970 så kanske inte heller den kan kallas som något typiskt svenskt om man inte tycker att det räcker med drygt 50 år för att få denna fina titel.

Comments are closed.