Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Varifrån kommer Pizzan?

En av nutidens mest populära maträtter är som bekant Pizza och att den kommer från Italien vet väl alla men är det verkligen så? Det finns faktiskt flera länder som påpekar att det var just dom som kom på tanken med Pizza och bland annat sägs det att den härstammar från det forna Egypten och den antika historien. I skrivelser från erövringarna av Darius den store omkring 500 före Kristus nämndes att hans soldater bakade ett sorts platt bröd på sina sköldar och täckte sedan brödet med ost och dadlar och detta kan vara den första gången som något som liknade pizza nämndes.

Ordet pizza härstammar från omkring 900 talet och kommer från det latinska ordet pinsa som är en av form av latinska verbet pinsere och betyder att krossa och flera av civilisationerna runt medelhavet som Grekerna, Romarna och Egyptierna hade som vana att äta platta pajer eller bröd gjorda av vatten, korn och kryddor. Det finns flera skrivelser från den tiden, bland annat flera recept från grekiska historikern Herodotus vars recept i mångt och mycket liknade just pizza och även från grekiska författare finns det noterat om detta bakverk som då kallades maza medan det bland romarna kallades placenta och offa. Under medeltiden var ordet pizza redan mycket populärt och spritt och lokalt kunde dom både se och smaka annorlunda ut men även kallas annat än just pizza. Allt eftersom tiden har gått har den platta bullen mer och mer kommit att likna den pizza som vi känner till i dag, tomat och mozzarella är kanske dom mest välkända och pizzor med mozzarella infördes någon gång efter romarrikets fall i södra Italien efter att Longobarderna intagit landet och tagit med sig bufflar vars mjölk användes till att tillverka osten, tomaten kommer ifrån Sydamerika och började öven den importeras till Europa efter att man upptäckt Amerika och just tomat användes vanligtvis i den italienska maten och då främst i Napoli.

Varifrån kommer Pizzan?

Varifrån kommer Pizzan?

Det dröjde någon gång till på 1700 och 1800 talet innan man i Napoli började med att tillverka och sälja pizzor på ett och samma ställe och vips så var pizzerian född och pizzor bakades i speciella ugnar gjorda av vulkansten och tegel. Det fanns även pojkar som jobbade i pizzerian och sedan sålde dom ute på gatorna där dom bar alla pizzor på huvudet i något som kallades stufa och som närmast kan liknas vid en plåtugn och som därmed höll pizzorna varma. Den första pizzerian som kan kallas modern uppkom just i Napoli av Pietro Colicchio och än idag finns den kvar i staden under namnet den antika pizzerian Brandi. Mycket har hänt sedan 1800 talet med pizzor framförallt med vilka ingredienser som används och idag finns det väldigt många olika varianter av pizzor och framförallt spridningen av pizzor är över hela världen men för folket i Neapel finns det bara två riktiga pizzor, den ena med vitlök, oregano och olivolja och den andra med tomat, basilika och mozzarella. Så svaret på frågan om pizzan kommer från Italien eller inte beror på vad vi menar med pizza, om vi tänker på pizzan som vi känner till den idag så är svaret ja, om vi tänker på liknande föregångare så är svaret nog nja.

Comments are closed.