Må - lör: 7:00 till 21:00
(+001) 341-476-281

Världens mat

Mat. Det är onekligen ett ämne som berör oss alla. Det är även ett ämne som många av oss är väldigt intresserad av. Med globaliseringen så har mat från andra kulturer och länder spridits lite huller om buller runt om i världen. Ett tecken på att vi är intresserade av andra länders mat och även tycker om den sortens mat är alla olika restauranger som finns. Det finns kinesiskt, thailändskt, grekiskt, italienskt med mera och dessa restauranger blomstrar, om konkurrensen från liknande restauranger inte är för stor såklart. Världens mat är ett oerhört stort ämne som dessutom får alltmer utrymme för varje dag som går.

Skillnader generellt sett

skräpmat

skräpmat

Från land till land finns det ibland stora skillnader även fast man bara korsat gränsen till andra sidan. En sak som ofta visat sig är att desto rikare ett land är, desto mer skräpmat verkar konsumeras. Samtidigt så är det så att i dessa rika länder så är det de som har det sämst ställt som konsumerar den mesta av skräpmaten. Detta beror på att skräpmat generellt är billigare än ”riktig” mat. I de fattigare länderna finns inte tillgången till skräpmat på samma sätt. I Guatemala eller exempelvis Tchad finns inte en pizzeria runt varje hörn och en matbutik full med godis och snabbmat. I många rika länder som Sverige finns det till och med hemleverans av godis och diverse skräpmat. Vad vi väljer att äta beror mycket på utbudet runt omkring oss. I de nordiska länderna ingår mycket rotfrukter, bär, fisk och kött från gris, nöt och fågel. I Sydamerika används mycket majs och i andra länder och kulturer är insekter en delikatess. Inom många religioner har maten en central roll och påverkar matkulturen. Det kan handla om saker som att mat ska skänkas eller offras till gudarna och om vad som är tillåtet att äta. Oftast handlar det om en viss sorts kött som inte är tillåtet att äta. I de muslimska länderna där gris inte får ätas, konsumeras därför mycket mer lamm och får istället.

Maten och måltiden

För människor runt om i hela världen så har mat och den tid vi sätter oss ner och konsumerar maten en stor social och kulturell betydelse. Matvanor hör samman med ursprung och på något sätt en sorts trygghet vilket gör att ens matvanor sällan är något som man överger. Visst provar man något nytt ibland men att ändra ens sätt att laga mat, eller gå över till att äta i huvudsak asiatiskt när man själv är svensk är något som är väldigt ovanligt så länge man bor kvar i Sverige. Med det sagt så är dock några av de maträtter som vi idag kallar för svensk husmanskost egentligen maträtter som kommer från utlandet. Inte ens våra ”svenska” köttbullar är en svensk maträtt utan den har vi, tillsammans med kåldolmen, hämtat ifrån Turkiet. Spagetti och köttfärssås lanserades på 1950-talet som en exotiskt rätt, men idag är det en typisk svensk rätt. Potatisen kom hit från Sydamerika på 1700-talet. Såhär ser det ut i väldigt många länder. Matkulturer blandas och bildar något nytt och spännande.

Comments are closed.